fbpx

Eigen zaak starten? Vind een boekhouder

Eigen zaak starten? Dan heb je vast veel vragen. Wil je een eenmanszaak starten? Of liever een besloten vennootschap oprichten? Misschien eerder een VOF…

Als je door het bos de bomen niet ziet, heb je een boekhouder nodig. Een boekhouder kan je de juiste bedrijfsvorm aanraden, maar ook helpen bij de administratieve opstart van je zaak.

Wat komt daar allemaal bij kijken?

eigen-zaak-starten

Denk aan:

 • Ondernemingsnummers aanvragen
 • Publicatie Staatsblad
 • BTW-nummer aanvragen
 • Aansluiting bij een “sociale kas”, een sociaal verzekeringskantoor
 • Een financieel plan opstellen

Een goede boekhouder zal zijn tijd nemen om op je vragen te antwoorden en samen een plan van aanpak uit te werken. Want uiteindelijk wil je wel weten dat het financiële plaatje klopt, voor je dit avontuur aan gaat.

 

Start je meteen met personeel? Dan zal je boekhouder een sociaal secretariaat aanraden waar ze het meest vertrouwd mee zijn.

En als je denkt dat het daarbij blijft, oh nee. Dan komen de vragen pas.

 • Hoe haal ik fiscaal vriendelijk geld uit mijn bedrijf?
 • Hoeveel loon kan ik mezelf best uitkeren?
 • Zijn dividenden interessant?
 • Of maaltijdcheques?

Verder zal een boekhouder je ook sturen in de administratieve kant van je zaak. Welke kosten kan je inbrengen? Hoe stuur je best facturen en bonnetjes door? Hoe regelmatig wil je door je cijfers gaan?

Eigen zaak starten: stappenplan

Wat moet je zelf doen als je een eigen zaak start:

eigen zaak starten: stappenplan stap 1

Bankrekening openen: zelf

Om je onderneming op te starten heb je een bankrekening nodig met startkapitaal. Bij sommige bedrijfsvormen is een minimum startkapitaal nodig, bij andere vormen niet. Maar je wil de oprichtingskosten het liefst meteen met je bedrijfsrekening betalen.
eigen zaak starten: stappenplan stap 2

Extra vergunningen aanvragen: zelf

Heb je extra vergunningen nodig om je job te mogen uitvoeren? Voorzie je boekhouder van het nodige papierwerk om aan te tonen dat je in je gewenste sector mag werken als zelfstandige.
eigen zaak starten: stappenplan stap 3

Ziekenfonds inlichten: zelf

Zo ben je meteen in orde met je ziekteverzekering. Je krijgt dan medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Wat kan je boekhouder voor jou doen:

Logo Icon

Ondernemingsvorm kiezen: boekhouder

Afhankelijk van je plannen kan een boekhouder je aanraden om een eenmanszaak te starten of meteen een vennootschap. Hij kan je ook de verschillen uitleggen tussen de verschillende types én de voor- en nadelen vergelijken.
Logo Icon

Je ondernemingsnummer aanvragen: boekhouder

Je boekhouder kan via een ondernemingsloket je ondernemingsnummer aanvragen. En indien je BTW-plichtig bent, ook je BTW-nummer laten activeren.
Logo Icon

(eventueel) financieel plan opstellen: boekhouder

Om bijvoorbeeld een besloten vennootschap te starten heb je een financieel plan nodig. Je boekhouder kan dit opstellen in je juiste vorm, op basis van jouw input.
Logo Icon

Aansluiting bij een sociaal verzekeringskantoor: boekhouder

Je zal ook als zelfstandige sociale bijdragen betalen voor je sociale bescherming zodat je recht hebt op zaken zoals je wettelijk pensioen en terugbetaling van medische kosten.

Eigen zaak starten: kosten

Welke kosten zijn erbij betrokken om een eigen zaak te starten? Hier vind je een voorbeeld van de te verwachten kosten voor het starten van een vennootschap.

eigen-zaak-starten-foto-gebouw

Bedrijf X, Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV)

Voor de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid moet je langs de notaris en een financieel plan opstellen.

 • Notariskosten oprichtingsakte: €750 – €1000
 • Publicatie Staatsblad: +- €220-€300 excl. BTW
 • Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds: tussen 3,05% en 4,25% beheerskosten op de verschuldigde sociale zekerheidsbijdragen
 • Een financieel plan laten opstellen: €300-€500

Een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid zoals een VOF of Commanditaire vennootschap oprichten kan goedkoper. Er is geen financieel plan nodig of notariskosten.
Hiervoor betaal je +- €700

 • Publicatie Belgisch Staatsblad: +-€200
 • Publicatie bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank €300
 • registratie van de oprichtingsakte: €50
 • inschrijving als handelsonderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen + activatie BTW nummer: €150-180

 

Kortom. Je selectie van een goede boekhouder is erg belangrijk in wil je een zaak starten. Om je te helpen bij de zoektocht naar hét ideale boekhoudkantoor in jouw buurt, kan je ons formulier invullen. Dan helpen we je daarbij met een gepersonaliseerde aanbeveling. Zonder kosten, zonder verplichtingen!

Ook een Betere Boekhouder nodig?