fbpx

Hoeveel kost een boekhouder in Vlaanderen? 2021 survey resultaten

Onderzoek en Surveys

Recent deden we een enquête bij 72 Vlaamse ondernemers om te ontdekken hoe tevreden ze zijn van hun boekhouder. Ook gingen we dieper in op gemiddelde prijzen voor boekhoudkundige services. Er werden vragen gesteld als:

 • Hoeveel betaal je aan je boekhouder?
 • Hoe tevreden ben je van die prijs?
 • Hoe tevreden ben je van je boekhouder?

Ook vergeleken we de resultaten tussen provincies, bedrijfstypes (eenmanszaken, vennootschappen, verenigingen,..) en locatie ten opzichte van een hoofdstad. In dit artikel deel ik graag wat we hebben ontdekt.

 

Samenvatting van de resultaten

 

1. De ondernemers uit onze survey betalen jaarlijks tussen de  €300 en €12.000 aan hun boekhouder. De gemiddelde prijs is €3489,32 per jaar.

2. Accountantskantoren bevestigen die cijfers met gemiddelde prijzen tussen €462 en €13.200

3. 47% van de ondernemers met eenmanszaak vindt dat ie te veel betaalt voor wat de boekhouder doet, ten opzichte van 28% van de vennootschappen.

4. In Limburg vindt 45% van de ondernemers dat ie te veel betaalt aan zijn boekhouder. Vooral in landelijk gebied.

5. 90% van de ondervraagde ondernemers is erg of best tevreden van zijn boekhouder.

6. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen blijken ondernemers het meest tevreden van hun boekhouder. In provincie Antwerpen het minst.

7. De duurste provincie voor vennootschappen blijkt Vlaams-Brabant.

 

 

Wie waren de ondernemers in onze survey?

 

Van de 278 deelnemers bleken slechts 72 hiervan geschikt om mee te nemen in de resultaten.

Overige deelnemers:

 • hadden de survey slechts gedeeltelijk ingevuld
 • dubbel ingevuld
 • zijn zelf geen ondernemer
 • niet gevestigd in Vlaanderen
 • of doen hun boekhouding voornamelijk zelf

Deze resultaten zijn gebaseerd op ondernemers in Vlaanderen die hun boekhouding toevertrouwen aan een “extern” boekhoudkantoor. 77% van de deelnemers bleken met een vennootschap te werken.

1. Jaarlijks betalen we onze boekhouder €300 tot €12.000

 

Maandelijks spreken wij met honderden ondernemers die op dat moment op zoek zijn naar een geschikte boekhouder voor hun zaak. Een van de meest gestelde vragen is dan: hoeveel kost een boekhouder? Hoe graag we je ook een end-all antwoord willen geven, dat is er niet. Wél blijkt uit onze survey welke prijzen je mag verwachten als je op zoek gaat naar een boekhouder.

In onderstaande tabel zie je alvast dat de 72 Vlaamse ondernemers die we ondervraagden jaarlijks tussen de €300 en €12.000 betalen aan hun boekhouder. De gemiddelde prijs was €3489,32 per jaar of +- €290 per maand. 

 

Hoeveel kost een boekhouder? survey resultaten

Dat komt in grote lijnen overeen met een eerdere rondvraag die we deden bij enkele boekhoudkantoren en klanten van betereboekhouder.be. Zie voor die resultaten punt 2 van dit artikel.

Er is natuurlijk een enorm verschil tussen beide cijfers, dus om dieper in te gaan op de vraag: “wat kost een boekhouder voor mijn zaak?” moeten we onderzoeken waar de prijs op gebaseerd is.

Zo komen we telkens opnieuw op deze parameters uit:

 • grootte van de onderneming (enkel zaakvoerder of personeel)
 • bedrijfstype (bijberoep, eenmanszaak in hoofdberoep, VOF, CommV, BV, NV…)
 • locatie van het boekhoudkantoor
 • aantal bonnetjes/facturen
 • wel/niet digitaal werken
 • sector van de onderneming
 • gebruik van extra software
 • aantal uren advies
 • BTW- en/of belastingcontroles
 • overhead kosten en uurprijs van het boekhoudkantoor

 

Vennootschappen zonder personeel betalen zo’n €2800 – €3500 per jaar

 

Gemiddeld zien we dat vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (BV), zonder personeel, jaarlijks zo’n €2.800 – €3.500 betalen aan hun boekhouder. Wat overeen komt met het gemiddelde resultaat van onze survey, namelijk €3.100 per jaar. De ondergrens van onze survey daarentegen kan énkel behaald worden bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals:

 • eenmanszaak in bijberoep
 • vrijgesteld van BTW
 • zéér beperkt aantal bonnetjes/facturen
 • geen adviesgesprekken inclusief in de prijs

Vaak gaat dit over een ondernemer in bijberoep met bijvoorbeeld maar 1 of 2 klanten of om te combineren met een vaste job bij de huidige werkgever.

Gemiddeld mag je als eenmanszaak in bijberoep verwachten om jaarlijks €600 – €1100 te betalen aan je boekhouder.

De bovengrens van ons onderzoek was een West-Vlaamse vennootschap die €12.000 per jaar betaalt aan zijn boekhouder. Hoe komt men tot dat bedrag?

Eerst en vooral hebben accountantskantoren die zich richten op de grotere KMO’s een erg breed aanbod. Zij beperken zich niet enkel tot boekhoudkundige diensten, maar bieden daarnaast ook andere services aan die hierbij aansluiten.

Enkele voorbeelden? Juridisch advies, fiscaal advies (belastingen), successieplanning, internationalisatie, CFO-as-a-service, auditing, business consulting … Sommige kantoren hebben zelfs een eigen sociaal secretariaat of afdeling die overige administratieve en personeelsdiensten levert aan zijn klanten.

Conclusie:

Dit zijn dus niet louter accounting firma’s, maar uit de kluiten gewassen consulting bedrijven, waar accounting slechts een afdeling is van het geheel. Zodra je gebruik maakt van een waaier van deze services, in combinatie met een groot aantal te verwerken documenten kan je kostprijs dus snel oplopen.

2. Accountantskantoren bevestigen de cijfers met gemiddelde prijzen tussen €462 en €13.200

Om bovenstaande cijfers te valideren stelden we dezelfde vraag aan 6 gevestigde accounting kantoren. Hoeveel rekenen jullie gemiddeld aan per type bedrijf per jaar? Dit zijn de gemiddelde resultaten:

De boekhoudkantoren die deelnamen waren een mix van accountantskantoren van allerlei formaat. Zowel een eenmansboekhouder tot een groot accountingkantoor met verschillende vestigingen en 100+ personen in dienst. In grote lijnen zien we erg vergelijkbare resultaten tussen onze survey aan ondernemers en de cijfers van de boekhouders, dus we besluiten dat de antwoorden accuraat blijken te zijn met de realiteit.

 

3. 47% van de ondernemers met eenmanszaak vindt dat ie te veel betaalt voor wat de boekhouder doet, ten opzichte van 28% van de vennootschappen.

Uit de survey blijkt dat 47% van de ondernemers met een eenmanszaak zijn boekhouder té duur vindt voor wat ie doet. Ondernemers met een vennootschap blijken meer tevreden, want slechts 28% van de ondervraagde ondernemers in vennootschapsvorm bleken ontevreden over de prijs van hun boekhouder.

wat vind je van het bedrag dat je jaarlijks betaalt aan je boekhouder?

32,4% van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat ie zijn/haar boekhouder te duur vindt voor het werk dat er tegenover staat. Wanneer we dieper kijken naar welke ondernemers deze mening uiten, bleek dat dit gevoel sterker is bij eenmanszaken t.o.v. vennootschappen.

Verder valt het ook op dat het aantal ondernemers die koos voor het antwoord “Een scherpe prijs voor de waarde die ik krijg” sterk daalt wanneer we ons beperken tot de antwoorden van ondernemers in eenmanszaak.

Opmerking:

Natuurlijk is het realistisch aan te nemen dat deze cijfers anders zouden zijn wanneer al de ondervraagde ondernemers daadwerkelijk in detail weten wat hun boekhouder exact voor hun doet. Het historische gebrek aan transparantie in de sector heeft dus mogelijks geleid tot een gegrond wantrouwen ten opzichte van de traditionele boekhouder die een taal spreekt die de gemiddelde ondernemer niet begrijpt.

Wanneer we kijken naar de locatie van de ondernemers, kwam nog een opvallende bevinding.

 

4. In Limburg vindt 45% van de ondernemers dat ie te veel betaalt aan zijn boekhouder. Vooral in landelijk gebied.

In geen enkele andere Vlaamse provincie vond men de boekhouder zo duur als in Limburg. Wanneer we de vraag stelden; “Wat vind je van het bedrag dat je jaarlijks betaalt aan je boekhouder?” was het antwoord bij 45% van de ondervraagden; “Erg veel geld voor wat mijn boekhouder doet”.

hoeveel kost boekhouder? Limburg

Waar in Limburg bevinden die ondernemers zich? We stelden de vraag of hun boekhouder gelegen was in of tegen een provinciehoofdstad, om zo te meten of de prijs in hoofdsteden opvallend hoger is dan in meer landelijk gebied. 77,8% van de Limburgse ondernemers die antwoordden met “erg duur” bleek niet in de buurt van een hoofdstad gevestigd te zijn. Vooral in de meer landelijke gebieden van provincie Limburg vinden ondernemers hun boekhouder dus aan de dure kant.

5. 90% van de ondervraagde ondernemers is erg of best tevreden van zijn boekhouder.

We stelden onze ondernemers ook de vraag: Hoe tevreden ben je van je boekhouder? Er waren 4 antwoorden mogelijk.

 1. Heel tevreden!
 2. Best tevreden
 3. Niet zo tevreden
 4. Absoluut niet tevreden

  90,1% van de ondernemers gaf aan best tevreden of heel tevreden te zijn van hun huidige boekhouder. Dit waren de resultaten over heel Vlaanderen:

Hoe tevreden ben je van je boekhouder?

Wat we merkten in de antwoorden is dat er een opmerking verschil was tussen de regio’s over hoe tevreden men is van zijn boekhouder.

6. In Oost-Vlaanderen blijken ondernemers het meest tevreden van hun boekhouder. In provincie Antwerpen het minst.

In de provincie Oost-Vlaanderen bleken ondernemers het meest tevreden van hun boekhouder, met een 100% score. In de provincie Antwerpen bleken de ondervraagde ondernemers het minst tevreden met “slechts” een 83,3% tevredenheidsscore.

tevredenheidsscore boekhouder per provincie

 

7. De duurste provincie voor vennootschappen blijkt Vlaams-Brabant.

Om voldoende data te kunnen vergelijken kijken we in dit geval enkel naar vennootschappen. De gemiddelde, jaarlijkse prijs voor het uitbesteden van je boekhouding aan een erkend boekhoudkantoor is in Vlaanderen voor een vennootschap: € 3.797 per jaar. De meeste ondernemers betaalden tussen de €2800 en €4800 per jaar. De gemiddelde prijs voor een vennootschap in Vlaams-Brabant liep volgens onze survey op tot € 4.253 per jaar.

Onze tip:

Voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) start de prijs gewoonlijk vanaf €2800-€3200 per jaar. Wie goedkoper wil, zal gewoonlijk zelf een deel van de boekhouding moeten doen of de boekhouder in regie laten werken indien je slechts een beperkt aantal bonnetjes en facturen hebt per jaar. In dat geval kan het ook helpen om te kiezen voor een minder groot boekhoudkantoor, met minder overhead kosten.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of feedback over onze survey of is er een ander onderwerp waar je graag een artikel over had gelezen? Contacteer ons dan via het formulier op de contactpagina. Ben je ondernemer op zoek naar een geschikte boekhouder voor jouw onderneming? Via onze pagina vind mijn boekhouder kunnen we je kosteloos en vrijblijvend helpen in die zoektocht. Ben jij accountant en geïnteresseerd in onze services voor accountingkantoren? Contacteer ons dan via de contactpagina.

Wat doe ik nu? Boekhouder